Πατούδα Κρητικά νηστίσιμα

Το πατούδο είναι παραδοσιακό γλυκό της Κρήτης, νηστίσιμο με σχήμα μισοφέγγαρου που μοιάζει αρκετά με το γνωστό μας σκαλτσούνι. Μαλακή ζύμη εξωτερικά και μέσα μια γλυκιά γέμιση από ξηρούς καρπούς, αρωματισμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο που έχει μείνει για αρκετές ώρες βυθισμένη σε ένα μελένιο σιρόπι. Μια υπέροχη συνταγή (από εδώ) για το απόλυτο νηστίσιμο γλύκισμα.

Υλικά συνταγής

  • Για τη ζύμη:
  • 2 ποτήρια νερού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού (έτοιμο προϊόν από μπουκάλι)
  • 1/2 ποτήρι κρασιού τσικουδιά
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αμμωνία
  • 750-800 γρ. αλεύρι μαλακό
  • Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. καρύδια
  • 150 γρ. αμύγδαλα
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού μέλι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μικρές φρυγανιές θρυμματισμένες
  • 1 ποτήρι νερό
  • Για πασπάλισμα:
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τη γέμιση: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα, ζεσταίνετε το νερό σε μέτρια φωτιά Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνετε και το μέλι και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί και αυτό, προσέχοντας να μην πάρει βράση το μείγμα. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε αναμιγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι ανακατεύοντας απαλά. Αφήνετε το μείγμα της γέμισης για αρκετές ώρες ή ακόμα από το προηγούμενο βράδυ να και να ενσωματωθούν οι γεύσεις.
  3. Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύετε το ελαιόλαδο και τη τσικουδιά, προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και την αμμωνία και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σταδιακά, σιγά σιγά και το αλεύρι (όσο χρειαστεί) και ζυμώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. 
  4. Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλάκια και ανοίγετε καθένα από αυτά σε δίσκο με πάχος 3-4 χιλ. και διάμετρο 7-8 εκ. Βάζετε σε κάθε δίσκο μία γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και τον κλείνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ψήνετε τα πατούδα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15 λ περίπου, προσέχοντας να μην ξεροψηθούν.
  5. Για πασπάλισμα: Τα αφαιρείτε από το φούρνο και μόλις κρυώσουν καλά, τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και τα σερβίρετε.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το κάπνισμα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού

Πενταπλάσιος είναι για τους καπνιστές κάτω των 50 ετών ο κίνδυνος να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος…Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τους καπνιστές […]

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Νέα τραγωδία: Σκοτώθηκε μετά το τελευταίο τηλεφώνημα στη μητέρα του – Η τραγική ειρωνεία του δυστυχήματος

Οι θυσίες των νέων ανθρώπων στην άσφαλτο της Κρήτης συνεχίζονται. Το νέο «χτύπημα» ήρθε για την οικογένεια του 18χρονου Μιχάλη Λαζανάκη από τον Αμπελούζο, ο οποίος «πλήρωσε» με τη ζωή του την απόφασή του να […]

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Θρίλερ σε παραλία με 5χρονο κοριτσάκι – Το παιχνίδι στην άμμο έκρυβε παγίδες!

Οι γονείς άφησαν το παιδί τους στην αμμουδιά να παίξει, δίπλα από τη θάλασσα. Από τη μια στιγμή στην άλλη τα πράγματα πήραν εφιαλτική τροπή… Σε θρίλερ εξελίχθηκε ένα απογευματινό μπάνιο για μια οικογένεια από […]

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Οι 7 πιο ανθυγιεινές επεξεργασμένες τροφές

Επτά, από τις πιο επεξεργασμένες και ανθυγιεινές τροφές που καλό είναι να… αλλάζετε διάδρομο, όταν τις βρίσκετε μπροστά σας στο σουπερ μάρκετ. Οι επεξεργασμένες τροφές, για όσους ειδικά ζούμε στην πόλη και δεν έχουμε τη […]

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Οι 24 τύποι γυναικών που πρέπει να αποφύγεις όσο ωραία οπίσθια κι αν έχουν

Μάθε ποιοι είναι οι 24 τύποι γυναικών που πρέπει να αποφύγεις όπωσδήποτε σε αυτή τη ζωή όσο ωραία οπίσθια κι αν έχουν… ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΚΟΙΝΗ Τύπος μικροαστής γυναίκας, η οποία συναντάται στο 90% του συνολικού […]

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Αίμα από το αυτί: Κατευθείαν στο γιατρό…

Η αιμορραγία από το αυτί είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να σας θορυβήσει και να μην αμελήσετε σε καμία περίπτωση…Γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να σας δει γιατρός για να διαπιστώσει από πού τρέχει το […]

loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.